Building Green 2023: Danmarks måske største dør – af genbrug til genbrug

Anja Høgh den 10. november 2023

Vi har mødt gamle og nye bekendtskaber, delt og lært fra indsigtsfulde dialoger, og ikke mindst blevet inspireret af talere og debatter om bæredygtigt byggeri og arkitektur på Building Green 2023. I år var DEKO og Wallmakers stand nr. 17 bygget op omkring et udpluk af vores indretningsløsninger – tænkt på en ny, kreativ og genbrugelig måde.

Det er afgørende, at vi som aktører i byggebranchen lægger os i selen for at bane vejen mod en grønnere fremtid. For at vise og fortælle om vores indsats på området deltog Wallmakers sammen med DEKO for tredje år i træk på Building Green 2023 den 1. & 2. november i Forum, København.

I 2020 gik Wallmakers og DEKO sammen for at forene forretningen og udnytte potentialet i virksomhedernes forskellige kompetencer. Lige siden har vi sammen arbejdet med fingeren på pulsen for at mindske klimaaftrykket fra vores produkter. Det gør vi blandt andet ved at skifte leverandører, minimere materialeforbrug, indtænke genbrug og upcycling og ikke mindst arbejde med det mest bæredygtige byggemateriale som omdrejningspunkt: Træ.

Af genbrug – til genbrug: Den enorme pinoldør DoorWall

Den er insisterende i rummet. Praktisk. Nærmest grænseløs. Og så er den et genbrugsprodukt. Allerede på de første skridt ind i den store hal i Forum blev messens gæster mødt af Danmarks måske største dør: Den unikke DoorWall pinoldør. Et særegent koncept med dør og væg i én enhed, hvor det næsten kun er fantasien, der sætter grænser for vægt og dimensioner.

Den elegante dørløsning er baseret på et 1500 år gammelt, men utroligt solidt hængselsystem. Dørens integrerede dørkarm i træ er udført i affaldstræ fra vinduesindustrien. Systemet er designet med en finurlig detalje, der binder funktionalitet, CO2-reduktion og æstetisk coolness sammen. Til messen sørgede vi for at bygge løsningen i enorme dimensioner af lamineret glas, dels for at demonstrere produktets muligheder, men også med tanke på at vi senere kunne skære den ned i mindre enheder til genbrug efter messen.

Frasorterede glasruder fra gamle bygninger

Det at udnytte frasorterede materialer og give det nyt liv er en metode, der allerede anvendes i en del af vores vægsystemer, heriblandt vores nye Tystø-system, som er udviklet i samarbejde med a:gain. Forbi pinoldøren på messen kunne gæsterne også nyde lidt koldt til ganen i vores indbydende samtalebar, der var bygget op omkring Tystø-systemets moduler: Udført i frasorteret træ fra møbelindustrien med energioptimeret glas fra gamle, kasserede bygningsvinduer.

Træ er det mest klimavenlige byggemateriale, da det nedsætter drivhusgasudledningen, medvirker til at fjerne kulstof fra atmosfæren og ikke mindst kan genbruges igen og igen. Og så pryder det indretningen med sit ærlige og varme udtryk. Derfor har Wallmakers og DEKO i mange år arbejdet med at udvikle funktionelle, co2-reducerende produkter med træ som omdrejningspunkt. Og det fortsætter vi med.

Tak til alle, der kiggede forbi!

Det var en ren fornøjelse og inspiration at møde og tale med både erfarne fagprofiler og helt unge, aspirerende studerende, som udgør byggebranchens fremtid. Lige så meget som vi elsker at dele ud af vores viden, erfaringer og arbejde på området, lige så meget er den konstruktive samtale med nye input af viden og inspiration en katalysator for vores videre arbejde.

Tilbage er der ikke mere at sige, end tak for denne gang, Building Green! Vi vil gerne benytte anledningen til at takke arrangørerne bag eventet for et godt program med spændende taler og debatter om bæredygtigt byggeri og arkitektur. Tak til Domus Arkitekter for et flot standdesign, der i den grad satte rammerne for et hyggeligt mødested i Wallmakers og DEKOs ånd. Ikke mindst: Tak til alle jer, der lagde vejen forbi stand 17 og delte oplevelsen med os. Måske ses vi snart igen?

0 comments
Post a comment